Sous vide nie tylko w restauracji

Jak wykorzystać sous vide w domowej kuchni?

sous vide

Wolne gotowane w domowej kuchni

Gotowanie sous vide to technika zyskująca coraz większą popularność. Do niedawna była zarezerwowana jedynie dla topowych restauracji. Obecnie wystarczą worki do gotowania metodą sous vide, by móc tak gotować w domowej kuchni. Najważniejszym aspektem przygotowywania potraw metodą sous vide jest precyzyjne kontrolowanie temperatury. Umożliwia to osiągnięcie niezrównanej delikatności potraw. Inwestycja w kilka akcesoriów sprawi, że dania wejdą na zupełnie inny poziom.

Utrzymywanie stałej temperatury

Wolne gotowanie wymaga zachowania określonej temperatury. Trudno to osiągnąć bez odpowiedniego osprzętu. Problem rozwiąże jednak niewielki cyrkulator. Utrzyma bowiem wodę w dokładnie kontrolowanej temperaturze. To bardzo ważny aspekt całego procesu. Można zdecydować się na najprostsze urządzenie. Lepiej jednak zainwestować w model z termostatem i timerem. Dzięki temu gotowanie będzie wygodniejsze. Do tego zapewni większą kontrolę nad procesem gotowania.

Worki do sous vide

Poza cyrkulatorem, bardzo istotne są woreczki do gotowania sous vide. Opakowania te muszą być trwałe. Do tego bezpieczne dla zdrowia. Oznacza to, że powinny być wolne od BPA i innych szkodliwych substancji. Sous vide worki muszą także wytrzymać określoną temperaturę przez długi czas. bez ryzyka rozszczelnienia. To konieczne, bowiem istotą wolnego gotowania jest zachowanie wszelkich aromatów w opakowaniu. Gotowana żywność nie może mieć więc bezpośredniego kontaktu z wodą.

Dodatkowe akcesoria do sous vide

W sprzedaży jest także wiele innych akcesoriów do wolnego gotowania. Nie są one konieczne, jak cyrkulator i worki do gotowania sous vide. Warto jednak rozważyć ich zakup, by gotowanie było jeszcze wygodniejsze. Jednym z takich opcjonalnych akcesoriów są specjalne pojemniki do gotowania sous vide. Można oczywiście używać zwykłych garnków. Jednak pojemniki zaprojektowane specjalnie do sous vide często mają przezroczyste ściany. Pozwalają więc obserwować proces gotowania. To rozwiązanie szczególnie polecane dla osób zaczynających przygodę z sous vide.

Pomocne są też zaciski i klipsy. Pomagają utrzymać sous vide woreczki w odpowiedniej pozycji w wodzie. Zapewnia to równomierne gotowanie. Takie akcesoria ułatwią gotowanie. Dla osób, które robią to często, będą istotną pomocą. Jeśli jednak gotowanie odbędzie się raz na jakiś czas, najlepiej rozpocząć od standardowego zestawu. Wystarczy cyrkulator i woreczki. Można je kupić wszędzie tam, gdzie oferowane jest drobne AGD.

sous videworki do gotowania metodą sous videworeczki do gotowania sous videsous vide workiworki do gotowania sous videsous vide woreczkidrobne AGD